Als je aan een Egypte vakantie denkt, denk je waarschijnlijk als eerste aan Caïro en Gizeh. Maar wist je dat Luxor eigenlijk de op één na populairste bestemming in Egypte is? Het staat bekend als het land van graven en tempels en als je op zoek bent naar de mooiste, moet je hier zijn! Hoewel er natuurlijk overal in Egypte graven en tempels te vinden zijn, zijn die in Luxor echt de prachtigste.

De ligging

Ok, laten we het hebben over de locatie van Luxor! Het ligt uiteraard in Egypte, maar het is niet zo makkelijk bereikbaar als Caïro. Caïro ligt in het noorden, bij de Middellandse Zee. Maar Luxor is veel verder naar het zuiden, ongeveer twee-derde van de lengte van Egypte. Rechtstreekse vluchten gaan er niet vaak naartoe, maar meestal kun je met een vlucht naar Hurghada het dichtstbij komen. Van daar moet er dan nog een taxi of busje naar Luxor worden genomen. Een andere mogelijkheid is om een tussenstop te maken in Egypte. Maar geloof me, het is het waard.

Als reisalternatief kun je de trein overwegen, maar ik zou het niet aanraden voor ouderen, gezinnen met jonge kinderen of mensen met een beperkt budget. De nachtelijke reis van Caïro naar Luxor duurt 10 uur en hoewel ik er vaak gereisd heb en het goed vond, ben ik iemand die bijna overal kan slapen. De stoelen zijn comfortabel en ruim, maar er zijn geen extra’s en geen wifi, dus zorg ervoor dat je apparaten opgeladen zijn voordat je vertrekt.

Een korte geschiedenis

Luxor is de moderne Arabische naam voor de stad die ooit de hoofdstad van Opper-Egypte was. Vóór de eenwording van Egypte was Luxor zelfs bijna duizend jaar lang de hoofdstad van Opper-Egypte. De stad heeft vele namen gehad in de loop der jaren. Oud-Egyptische namen zoals Waset, Nowe en Ta-ope zijn allemaal vervangen door de namen die later werden gegeven door veroveraars zoals de Grieken en Arabieren. Eén daarvan is Luxor, zoals we de stad tegenwoordig nog steeds noemen. Met meer dan 5000 jaar geschiedenis, is Luxor dus echt een stad vol verhalen en cultureel erfgoed.

Tijdens de hoogtijdagen was Luxor een welvarende hoofdstad waar de grootste en rijkste Egyptische koningen regeerden. Ze bouwden weelderige projecten van monumenten, tempels en meer, en lieten zichzelf en hun families begraven in indrukwekkende geheime tombes die pasten bij hun god-koning status.

Hoewel de meeste oude tempels en paleizen zijn vernietigd, zijn er enkele overgebleven die nog intact zijn. Deze kun je nog steeds bezoeken en ervaren hoe de pracht en praal van het oude Egypte eruitzag. Dit alleen al is een goede reden om Luxor te bezoeken.

luxor geschiedenis Egypte

Wat is er te zien in Luxor?

En dan nu de bezichtigingen. Hoewel de piramides van Gizeh in Caïro het meest bekend zijn, zijn er eigenlijk meer oude monumenten te vinden in Luxor. De Vallei der Koningen is de beroemdste plek, waar Egyptische farao’s 500 jaar lang zijn begraven. Deze plek ligt aan de westelijke oever van de Nijl en is gemakkelijk te bereiken vanaf Luxor. Ontdek deze fascinerende plek uit het Nieuwe Rijk van Egypte.

Als je de Vallei der Koningen in Luxor wilt bezoeken en een auto met chauffeur huurt, moet je ongeveer 20 minuten ten zuiden van de stad rijden om de Nijl over te steken. Daarna rij je 20 minuten terug de Nijl op aan de andere kant en nog eens 10 minuten verder naar het noorden om bij de vallei te komen. Een auto huren met chauffeur is handig als je veel in één dag wilt zien, maar niet noodzakelijk. Als je een beperkt budget hebt of weinig tijd, kun je ook een kleine felucca-boot over de Nijl nemen en een taxi nemen naar de westelijke oever. Het nemen van taxi’s in Luxor is niet zo’n gedoe als in andere delen van Egypte. Het is mogelijk om Luxor te verkennen zonder gids, maar als je meer wilt weten over wat je ziet, is het aan te raden om een ​​gids te nemen. Zonder gids zul je veel missen van Luxor. Via Egypte.nl zijn er veel zeer ervaren en lokale mogelijkheden voor excursies in en rondom Luxor.

Wist je dat Egypte nog steeds een bruisende archeologische vindplaats is waar voortdurend nieuwe ontdekkingen worden gedaan? Vooral in Luxor en de Vallei der Koningen is dit het geval. Hoewel veel graflocaties al sinds de oudheid bekend zijn en geplunderd zijn, zijn er de laatste tijd toch nog talloze nieuwe ontdekkingen gedaan.

De andere kant van de Nijl

Bovenstaande bevindt zich allemaal aan de westelijke kant van de Nijl, maar laten we nu verder gaan naar de oostelijke oever om te ontdekken wat daar te zien is. Als je al met een chauffeur en auto naar de westelijke oever bent gekomen, kun je hetzelfde transport terug nemen naar de oostelijke oever. Een andere, snellere optie is om een motorboot te nemen terug naar de overkant. Ontdek de schatten van de oostelijke oever van Luxor op een efficiënte manier! Het is ook op één dag te doen om eerst de westelijke kant te bezichtigen en dan de oostelijke kant. In dit geval is de snelle boot de beste optie aangezien je dan veel meer tijd over houdt voor de bezichtigingen.

Als je op één dag beide oevers van de rivier bezoekt, is het slim om terug te gaan naar de oostoever met de boot, of je nu een auto hebt of niet. Je kunt namelijk gemakkelijk te voet naar de eerste bezienswaardigheid op de oostoever gaan, terwijl dit niet mogelijk is op de westelijke oever. Bovendien bespaar je veel tijd en kun je met een snelle boot naar de volgende locatie gaan en je auto en chauffeur daar laten wachten tot je klaar bent. Dit zorgt voor een snellere en efficiëntere sightseeing-ervaring.

Op de oostelijke oever van de Nijl in Luxor zijn er drie belangrijke bezienswaardigheden die je niet mag missen: de Karnak-tempel, de Luxor-tempel en het Luxor-museum. Hoewel het museum klein is, zijn de buitenlocaties in Luxor daarom niet minder belangrijk. Als je tijd tekortkomt, sla dan het Luxor Museum over en bezoek de andere twee bezienswaardigheden. Maar als je meer wilt zien en tijd hebt, is een bezoek aan het Luxor Museum de moeite waard.

Lunch- of dinnercruise over de Nijl

Op zoek naar een ontspannen en traditionele manier om de Nijl te verkennen tijdens je bezoek aan Luxor? Huur dan zeker een felucca-boot voor een lange en ontspannende zeiltocht met een ervaren kapitein. Deze traditionele boten met grote zeilen zijn niet te missen in Luxor en sommige vind je zelfs in Caïro. Dit kan ook het begin zijn van een onvergetelijke cruise over de Nijl. Je zeilt langs de mooiste plekjes langs de rivier terwijl je geniet van het comfort en de rust van de boot. En als je je bezoek nog specialer wilt maken, neem dan wat snacks en drankjes mee en maak er een chic uitje van.

De Hotels

De hotelscene van Luxor is niet zo divers als die van Caïro, maar er zijn een aantal geweldige plekken om te verblijven als je meer doet dan alleen een dagje uit. De meeste hotels zijn gelegen aan de oever van de Nijl met een zwembad met aan de Nijlkant. Mijn favoriete hotel is het Steinberger Resort Achti Luxor hotel.

Het magische Luxor: Reisinformatie en aanbevelingen

Als de op één na meest beroemde verzameling van locaties in Egypte, heeft Luxor zeker veel te bieden aan reizigers. Van de spectaculaire bezienswaardigheden tot de ontspannende sfeer, je zult zeker onder de indruk zijn, of je nu voor een dag of een week blijft. Maar waar te beginnen? Hier zijn enkele tips voor het reizen naar, verblijven in en verkennen van het magnifieke Luxor. Neem gerust contact met mij op met de klantenservice van Egypte.nl.

hotel luxor Egypte