De kans is groot dat je er geen tijd voor hebt, maar mocht je wel tijd over hebben of een tweede keer naar Egypte op vakantie gaan dan is een bezoek aan Siwa, aan de grootste oase van Egypte ten zeerste aan te raden. Want wat is er nou mooier dan te overnachten in de openlucht in een woestijn?

Daarom vertellen we hier wat meer over de geschiedenis van deze oase en hoe je er het beste kunt komen. Je kunt er op eigen houtje heen gaan, maar er zijn ook totaal pakketten te boeken vanuit Caïro. Dit zijn de woestijnsafari’s met een jeep of een quad en gaan gecombineerd met overnachtingen in de woestijn.

Het opmerkelijke kristalblauwe water midden in een rode en bruine woestijn zal elke vermoeide reiziger onmiddellijk vreugde brengen. Stel je voor dat je in de oudheid leeft en dagenlang door de brandende hitte reist, om uiteindelijk een oase van kalm, uitnodigend water tegen te komen. Siwa is zo’n prachtige oase in de westelijke woestijn van Egypte, die ongeveer 10 km lang en tussen de 6 en 8 km breed is. Het ligt op de noordoostelijke rand van de uitgestrekte Sahara-woestijn in Noord-Afrika.

Ondanks de afgelegen ligging wordt Siwa alom erkend als een bijzondere plaats, zowel door oude als moderne reizigers. De afzondering en sereniteit maken het uniek, en de moeilijkheid om er te komen – hoewel niet onmogelijk – betekent dat er veel minder toeristen komen dan bij andere locaties in Egypte langs de Nijlvallei. Als je 3-4 extra dagen hebt om aan een reis naar Egypte te besteden, is een bezoek aan Siwa echt magisch en gedenkwaardig.

De oase van Siwa is de meest bekende oase in Egypte, gelegen ongeveer 560 km ten westen van Caïro. Met 200 bronnen is deze woestijnschoonheid één van de meest afgelegen oude nederzettingen van Egypte, met een kleine bevolking van 33.000 mensen.

De oude naam van Siwa was Sekht-am, dat “Palmland” of “Veld met bomen” betekent. Deze oase viel op temidden van een zee van zand. Het vroegste bewijs van menselijke bewoning in de buurt van Siwa dateert uit het 10e millennium voor Christus. De huidige bewoners wonen in lemen huizen aan de voet van een voormalig bolwerk, dat ooit diende als verdediging aan de westelijke grens van het oude rijk.

siwa oase egypte

De oude geschiedenis van Siwa

De geschiedenis van de nederzettingen van Siwa is fascinerend omdat het doordrenkt is met mystiek en met beroemde historische figuren, zoals Alexander de Grote. Volgens de legende bezocht Alexander Siwa terwijl hij vogels door de woestijn volgde tijdens zijn verovering van de Perzen. Deze Perzen hadden destijds al de laatste inheemse Egyptische dynastieën overwonnen. Alexander bezocht de Tempel van Amon van het orakel waar hij advies kreeg van een mystiek wezen en werd beschouwd als de zoon van Amon.

Recente geschiedenis

In recentere tijden is Siwa getroffen door binnenvallende troepen in Noord-Afrika tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Het diende als locatie voor verschillende oorlogsgolven tijdens deze mondiale conflicten. Op een bepaald moment waren sommige Duitse soldaten berucht omdat ze de lokale bevolking schokten door naakt in het koele water van de oase te duiken. Dit was echter in strijd met de afgelegen conservatieve islamitische normen, waarin publieke naaktheid taboe en ten strengste verboden was.

zonsondergang woestijn

Toerisme in Siwa

Het gebied rond Siwa is zeer vruchtbaar en het toerisme speelt nu een grote rol in de lokale economie. Bezienswaardigheden zoals het Shali-fort, het zoetwatermeer bij Bir Wahed, de bron van Abu Shrouf, de graven van de Berg van de Doden, het natuurlijke zoutmeer en de Tempel van het Orakel zijn erg populair. Daarnaast verdienen veel mensen in Siwa hun brood met de verkoop van dadels, olijfolie en handgemaakte ambachten.

Bereikbaarheid

Een bezoek aan Siwa duurt minstens drie volle dagen, mogelijk zelfs vier, vanwege de afgelegen locatie. Het kost meestal een hele reisdag om er te komen, met de opties van auto, bus of een combinatie van trein/vliegtuig en vervolgens auto/bus om de reis te voltooien. Je kunt niet rechtstreeks naar Siwa vliegen, maar je kunt wel naar het nabijgelegen Marsa Matruh vliegen en dan nog 300 kilometer (190 mijl) zuidwestelijk de Sahara in rijden om de oase te bereiken.

Het duurt ongeveer 6 tot 8 uur om de volledige afstand van 738 kilometer met de auto af te leggen van Caïro naar Marsa Matruh. Op Google Maps wordt aangegeven dat het een stuk minder is, maar je kan deze rit bijna nooit in één keer afleggen. Er is vaak veel oponthoud op deze wegen. Tijdens deze reis kun je genieten van het prachtige uitzicht op de noordelijke Middellandse Zeekust van Egypte. Deze route loopt tussen El Almein en Marsa Matruh. Als alternatief kun je ook gebruikmaken van treinen die tussen Caïro of Alexandrië en Marsa Matruh rijden. Houd er rekening mee dat de dienstregeling van de treinen kan variëren afhankelijk van het seizoen.

siwa