Welkom in het prachtige en majestueuze Alexandrië! Deze stad was ooit het heersende gebied van Cleopatra en is vernoemd naar Alexander de Grote. Toeristen over de hele wereld komen naar Alexandrië vanwege zijn indrukwekkende architectuur en adembenemende uitzichten. Perfect te combineren met een nijlcruise door Egyte of een andere rondreis. Als de op één na grootste stad van Egypte zijn er een paar must-see bezienswaardigheden. Verken de grote bibliotheek van Alexandrië en bewonder de vuurtoren van Pharos, één van de zeven wereldwonderen. Voor liefhebbers van geschiedenis is Alexandrië een waar paradijs.

1.      Nationaal Museum van Alexandrië

Ooit was er een paleis dat toebehoorde aan Asaad Basali, de rijke houthandelaar van Alexandrië. Het paleis werd in Italiaanse stijl gebouwd en bleef zo tot 1954. Van 1996 tot 2003 fungeerde het als Amerikaans consulaat voordat het werd omgebouwd tot een museum. Het Alexandria National Museum, zoals het nu bekend staat, bevat 1.800 artefacten die de rijke cultuur, kunst en industrie van Egypte laten zien, van de oudheid tot nu.

Dit museum is een echte must-see voor liefhebbers van geschiedenis. Het biedt toeristen een indrukwekkende collectie islamitische, Griekse, Romeinse en Byzantijnse monumenten. Het is een van de topattracties in Alexandrië, Egypte.

bibliotheek van alexandrie

2.      Bibliotheek van Alexandrië

De Bibliotheek van Alexandrië is een prachtig gebouw naast de oude haven in het historische centrum van de stad. Met 8 miljoen boeken, planetarium, musea en ICT en conserveringsfaciliteiten, is het een geweldige plek om te bezoeken. Het heeft zelfs een open plein en reflecterend zwembad, samen met een voetgangerslicht dat de stad verbindt met de universiteit van Alexandrië.

De bibliotheek is opgericht door Alexander de Grote en is een van de meest interessante bezienswaardigheden van Egypte. De architectuur is adembenemend en trekt vaak bewondering. Bezoeker van deze immense bibliotheek met miljoenen boeken willen er nooit meer weg!

3.      De Corniche (promenade)

De Corniche is absoluut een must-visit in Alexandrië vanwege haar charme en het adembenemende uitzicht op de Middellandse Zee. Als je zin hebt in een hapje, dan ben je bij de cafés en restaurants met uitzicht op zee aan het juiste adres. Een wandeling maken langs de kustlijn en genieten van de frisse lucht en het geluid van de golven is een absolute aanrader. En vergeet niet te genieten van heerlijke snacks zoals popcorn, gegrilde mais en ijs!

Klinkt dit niet als de perfecte manier om je vakantiebestemming te verkennen? Wij raden het aan om de Corniche zeker op je to-do lijstje te zetten.

promenade alexandrie

4.      Montazah paleis tuinen

De Montazah-tuinen in Alexandrië zijn een ware schat. Gelegen aan de Middellandse Zee, omringd door paleizen en hotels, vind je hier prachtige bomen en struiken die al meer dan 100 jaar oud zijn. Bezoekers zullen versteld staan van de oude bomen en struiken, waaronder palmbomen, tamarisken, acaciabomen en kleurrijke hibiscusstruiken. Maar de echte trekpleisters zijn de historische paleizen Salamlek en Haramlek, die een kijkje bieden in het verleden van Alexandrië.

Het Salamak-paleis, gebouwd in 1892, en Haramalek, gebouwd in 1925, zijn prachtige voorbeelden van gotische, klassieke en islamitische kunst. Binnenin worden bezoekers getrakteerd op prachtige bloem- en geometrische ornamenten, evenals Frans antiek meubilair. Deze plek is een ware schat voor geschiedenisliefhebbers en architectuurfanaten.

5.      Citadel van Qaitbay

Het 15e-eeuwse verdedigingsfort, de citadel van Qaitbay, is ontstaan uit de ruïnes van de beroemde vuurtoren van Alexandrië. Het is een van de belangrijkste verdedigingsbolwerken in Egypte en staat op dezelfde plek als de oude vuurtoren, die ooit een van de zeven wereldwonderen was. In 1882 werd Alexandrië gebombardeerd, waardoor grote delen van de stad verwoest werden.

Het fort raakte ook zwaar beschadigd door de aanval, maar werd in 1904 weer opgeknapt toen het ministerie van Defensie erbij betrokken werd. Sinds 1952 is het fort een maritiem tijdmuseum geworden, waardoor je een kijkje kunt nemen in de geschiedenis van de Egyptische marine.

montazah tuinen egypte
citadel van qaitbay

6.      Romeins amfitheater

Het Romeinse amfitheater in Alexandrië is een indrukwekkend bouwwerk, bekend om zijn halfronde vorm. Hoewel een deel ervan in puin ligt, wordt het nog steeds beschouwd als een van de mooiste overblijfselen uit de Romeinse tijd in Egypte. Het is een plek die je niet over mag slaan als je in Alexandië bent. Het amfitheater werd ontdekt tijdens opgravingen in het Paneion of Park van Pan in Kom el-Dikkah, ook wel bekend als de heuvel van Rubble.

Tijdens een bezoek aan het amfitheater zullen bezoekers waarschijnlijk ook een moslimbegraafplaats en sloppenwijken tegenkomen. Dit majestueuze auditorium dateert uit de 2e eeuw na Christus en wordt beschouwd als een van de topattracties in Alexandrië, Egypte.

7.      Het Koninklijk Sieradenmuseum

Het koninklijke sieradenmuseum in Alexandrië is een fantastische plek om te bezoeken. Het werd opgericht in 1805 door Muhammad Ali Pasha en toont een verzameling prachtige juwelen van de Egyptische koninklijke familie. Het paleis zelf werd gebouwd in 1919 en diende als thuisbasis voor Fatma al-Zahra, een afstammeling van Muhammad Ali Pasha. In het museum kun je een mix van Europese en islamitische stijlen bewonderen, met schilderijen, vergulde plafonds en mozaïeken van de koninklijke familie.

De oostelijke en westelijke vleugels van het museum zijn verbonden door een gang en hebben elk een eigen kelder en twee verdiepingen. Een van de hoogtepunten van de collectie is een prachtige halsband ingelegd met diamanten en smaragden, eigendom van Muhammad Ali Pasha, de stichter van de dynastie. Mis deze geweldige bezienswaardigheid niet!

Romeins Amfi theather alexandrie

8.      Al Mursi Abul Al Abbas-moskee

Moskeeën zijn altijd al fascinerend geweest om te bezoeken, waar dan ook ter wereld. Toeristen willen altijd graag moskeeën bezoeken.

Een van de meest historische en adembenemende moskeeën in Alexandrië is de Al Mursi Abu Al Abbas-moskee, gebouwd in 1775. Deze moskee kijkt uit over de oostelijke haven en staat op het graf van een Spaanse geleerde en heilige. In de loop der jaren is de moskee gerestaureerd door heersers die het dicht bij de heilige plek wilden houden. Later werd er een grotere moskee gebouwd door sjeik Abu El Hassan El Maghraby. Een van de opvallendste kenmerken van de moskee zijn de deuren, minbar (preekstoel) en ramen, die gemaakt zijn van prachtig gesneden teakhout, citroenhout en walnoothout.

9.      Zuil van Pompeius

Wist je dat de grootste Romeinse triomfzuil in Alexandrië staat? Het is een indrukwekkende monolithische zuil, gebouwd om de overwinning van Diocletianus op de Alexandrijnse opstand te herdenken. Onderaan de zuil vind je trappen die naar de ruïnes van Serapis leiden, de beroemde tempel gewijd aan de god van Alexandrië. Naast de tempel is er een ‘dochterbibliotheek’ van de legendarische bibliotheek van Alexandrië, waar je verschillende exemplaren en teksten kunt vinden.

Deze historische pilaar is absoluut een bezoekje waard in Alexandrië, Egypte. De tempel werd in 115-117 na Chr. aangevallen tijdens de Joodse opstand. Later, in 391 na Chr., voerden christenen een laatste aanval uit op de heidense intellectuelen, waarbij ze zowel het Serapeum als de bibliotheek vernietigden. Ondanks dit alles bleef de triomfzuil fier overeind staan.

zuil van pompeius

10.      Catacomben van Kom el-Shoqafa

De geschiedenis van Egypte is behoorlijk ingewikkeld, met verschillende monarchen en koninklijke dynastieën. De Ptolemeïsche dynastie en de oorspronkelijke Romeinse keizers heersten over het oude Egyptische koninkrijk. Maar één van de meest verbazingwekkende attracties in Alexandrië zijn de catacomben van Kom El-Shuqqafa.

De catacomben van Kom Elshuqqafa staan bekend als de heuvel van schatten. Het is een grote necropolis en koninklijke begraafplaats uit de 2e eeuw na Christus. Je zult er een mix vinden van Romeinse, Hellenistische en faraonische kunstelementen in schilderijen, beelden, grafvoorwerpen en graven. Het is absoluut een must-visit in Alexandrië.

Conclusie

De geschiedenis van Alexandrië leeft voort in zijn historische monumenten, die verspreid zijn over de stad. Er zijn zoveel interessante plekken te bezoeken in Alexandrië, vanwege de rijke geschiedenis en unieke cultuur. Waar wacht je nog op? Pak je koffers, boek je vluchten en beleef de vakantie van je leven in Alexandrië. Zo is Alexandrië ook een perfecte plek om je rondreis door Egypte te beginnen of te eindigen.